Minä kuluttajana

”Ostan tämän paidan nyt, kun se on vaan 5 euroa alennuksen jälkeen”. Näin ajattelin vielä tämän vuoden alussa. Olin kova tyttö shoppailemaan ja etenkin, kun työskentelin vielä fast fashion-vaatekaupassa, tuli ostettua enemmän sitä sun tätä henkilökunta-alennuksen takia.

Se viiden euron toppi minkä ostin silloin ”koska se oli halpa” päätyi parin käyttökerran jälkeen vaatekaappiin. Pinoon vaatteiden kanssa joita en myöskään käytä enää. Havahduin tähän silloin, kun muutin omilleni. Vaatteita oli aivan liikaa. Pistin suuren osan kiertoon. Viime viikolla villinnyt Black Friday vaan ärsytti itseäni. Puhelimen viestit ja sähköpostit täyttyivät yritysten alennuksista.

Tein Sitran Elämäntapatestin koulussa ja sain tulokseksi hieman alle keskiarvon. Itselläni on parannettavaa erityisesti matkustamisessa. Toki kuljen työmatkani aina junalla, mutta taloudessamme on kaksi autoa, joilla käymme esimerkiksi ruokakaupassa. Rehellisesti, sain vasta tänä vuonna tietää, että lentokonepäästöjä on mahdollista kompensoida erilaisilla lahjoituksilla. Itselleni on kertynyt melkoisen paljon lentokilometrejä tänä vuonna, sitä en kiellä eikä niistä pääse mihinkään. Matkustaminen on suuri intohimoni ja aion kyllä jatkossa tutustua entistä paremmin lentoyhtiöiden päästöjen kompensointiin.

Teen työtä sosiaalisen median parissa. ”Erikoistun” omassa blogissani kauneuteen ja kosmetiikkaan. Saan pr-toimistoilta lahjaksi kosmetiikkaa ja vaatteita ja nämä tuotteet saavat taas näkyvyyttä somessani. Olen pidemmän aikaa ottanut vastaan vain sen mitä tarvitsen. Useimmiten saa valita haluamansa vaatteen ja teen sen valinnan niin, että olisin todennäköisesti myös itse ostanut sen. Kosmetiikkaa tulee toki enemmän. Tämä taas on johtanut siihen, että en itse osta näiden lisäksi lisää hiustenhoitotuotteita enkä enää oikeastaan muutakaan kosmetiikkaa. Olen kaikista yhteistyökumppaneistani erittäin kiitollinen ja teen töitä vain niiden yritysten kanssa joista oikeasti itse pidän. Ne tuotteet mitä en itse tarvitse, lahjoitan Tyttöjen talolle tai ihmiselle joka niitä todella tarvitsee.

Halusin ehkä tällä tekstillä ottaa myös kantaa siihen väitteeseen, että meitä bloggaajia ei kiinnosta. Kyllä minua kiinnostaa. Kaikkia näitä asioita minä ja tuskin moni bloggaajakollegani ei (valitettavasti) tuo ilmi sosiaalisessa mediassaan. Vaikka ”vaikuttajina” meillä on mahdollisuus vaikuttaa seuraajiimme. Haastankin kaikki bloggaajakollegani miettimään omaa vaikuttamistaan tärkeissä asioissa. 

Itselläni on ainakin paljon tekemistä asian suhteen. Kukaan ei ole täydellinen. Kenestäkään ei tule ympäristöystävällistä silmänräpäytyksessä. Haluaisinkin kysyä teiltä vinkkejä siihen, miten minä voin omalla toiminnallani tehdä edes jotain? Autetaan yhdessä toinen toisiamme.

9 thoughts on “Minä kuluttajana

 1. Tosi hyvä teksti! Ihan mahtavaa että halusit kirjottaa näin tärkeästä aiheesta. Kysymys! Kun saat niin paljon kosmetiikka yms yhteistöiden kautta, niin onko teillä kotona kierrätyspistettä missä kierrätätte muovit, pahvit, lasit ja metallit? Muovia ja pahvia tulee niin paljon arkikäytössäkin esim: jugurtti purkit (purkki muoviin ja kansi metalliin) salaattipussit, maitotölkit, ymss.

  Tykkää

 2. Kiitos paljon kommentistasi ❤ On kierräyspiste! Se muovin määrä on kyllä aika järkyttävää mitä tulee ihan arkikäytössä ja esimerkiksi nyt joulua kohden mentäessä, erilaiset lahjapakkaukset jne. Yritykset voisivat näihinkin keksiä parempia vaihtoehtoja ☺️

  Tykkää

 3. Hyvä kun avasit sun mielipiteitä tästä tärkeästä jutusta ja pitää itsekin kirjoitella se postaus. Itse olin myös etenkin nuorempana juuri samanlainen pikamuodin idioottikuluttaja, mutta nyt olen järkevöitynyt sen suhteen erittäin paljon. Pohdin ostoksiani todella tarkkaan etukäteen eikä huteja tule nykyään tehtyäkään. Suosin myös paljon kirppareita ja just oonkin kuvannut ahkerasti myös omia ja Even vanhoja vaatteita myyntiä varten.Arjessa voi tehdä niitä pieniä tekoja pitämällä suihkua kiinni sillä välin kun peseytyy, laturit pois seinästä kun niitä ei käytetä sekä vaihtamalla ekosähköön. Pieniä juttuja, jotka on tosi helppo toteuttaa! Mä tein myös sen Sitran testin ja isoimmat miinukset tuli ruuasta. Pitäisi koittaa vähentää punaisen lihan syöntiä ja myönnän, että vaikeata se tulee olemaan vaikka hyviä vaihtoehtoja onkin paljon. Kierrätyksen jo mainitsitkin 😊

  Tykkää

 4. Sama juttu täällä ruoan suhteen. Oon pikkuhiljaa alkanut vaihtamaan esimerkiksi maitotuotteita kaurajuomiin/kermoihin, ihan vaan senkin takia, että ne sopivat mulle paremmin 😊 Onneksi ollaan molemmat tultu viisaammiksi ton fast fashionin suhteen! Enää ei tee edes mieli käydä kaupoilla kiertelemässä 🙌🏼 Iso askel jo mulle!

  Tykkää

 5. Tosi hyvä postaus! Ja kun se muutos lähtee jo pienistä teoista. Kun esim. raikastaa ne halpisfarkut pakastimessa käyttökertojen välissä eikä pesukoneessa, turha peseminen ei kuluta niitä nopeasti loppuun eikä uusia tarvita montaa paria vuodessa. Ja sama neuleiden kanssa!😍

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s