ENDOMETRIOOSI

Edellisessä postauksessa sanoin, että en oo halunnut jakaa kaikkea sometileilleni. Nyt kirjoitan varmaan henkilökohtaisimman postauksen blogihistoriassani. Tai no, tämä postaus on ollut kirjoitettuna jo kesästä asti, mutta oon viivytellyt julkaisemista. Nyt haluan kuitenkin jakaa mun oman tarinani ja toivon mukaan myös auttaa jotain.

Mulla alkoi kuukautiset noin 13-vuotiaana ja ne olivat heti alkuun todella kivuliaat ja runsaat. Jotkut päivät saattoivat olla niin pahoja, että lähdin koulusta kesken kaiken pois. Runsauden vuoksi kärsin myös raudanpuutteesta, joka yhdessä vaiheessa aiheutti huimaamista ja huonoa oloa.

Alettiin myöhemmin epäillä sitä, että mun äidiltäni olisi todennäköisesti periytynyt mulle endometrioosi. Endometrioosi on siis kohdun limakalvon sirottumatauti. Lähde: Terveyskirjasto – ”Nimi kuvastaa sairautta: kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion. Estrogeeni vaikuttaa pesäkkeiden kasvuun. Munasarjojen erittämän estrogeenin lisäksi myös endometrioosipesäkkeet itse tuottavat estrogeenia. Periaatteessa endometrioosia voi olla missä tahansa vatsaontelossa tai jopa sen ulkopuolella.” Oireita voivat olla mm. kivuliaat kuukautiset, krooninen alavatsakipu, verenvuoto, väsymys, hartiapisto sekä jatkuva virtsaamisen tarve.

Mun oireet vaihtelevat melko laajasti. Välillä sairaus on kokonaan oireeton (esimerkiksi tällä hetkellä), mutta kesällä tilanne oli ihan toinen. Saatoin valvoa yöllä, kun mun alavatsaa nipisteli jatkuvasti ja myöskin välillä mun oli vaikea olla töissä, koska endometrioosi aiheuttaa mulle myös sisäistä verenvuotoa suolistossa. Tietty mua myös pelotti se, että pitkälle edennyt endometrioosi voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa lapsettomuutta. Oon aina pitänyt sitä itsestäänselvyytenä, että sitten, kun sen aika on, niin haluan omia lapsia.

Oon käynyt tässä kahden vuoden aikana viidellä eri lääkärillä endometrioosiin liittyen. Puolet lääkäreistä eivät suostuneet edes tutkimaan mua ja neljä viidestä määräsi vain kipulääkkeitä. Yksi lääkäri jopa määräsi mulle ummetuslääkettä vaikka mun oireeni eivät mitenkään liittyneet siihen. Tähän mulla meni kaikista eniten hermo. Ihan sama kävinkö julkisella tai yksityisellä niin kukaan ei yksinkertaisesti ottanut mua tosissaan.

Kesällä päätin sitten mennä Femedaan, joka tarjoaa terveyspalveluita vain naisille. Kerrankin sain lääkärin, joka otti mut tosissaan ja tutki mut kunnolla. Ja sieltä löytyi pieniä endometrioosipesäkkeitä, mitä epäilinkin. Onnekseni niitä ei tarvitse leikata tai mitenkään erityisesti seurata, koska olen niin nuori ja syön e-pillereitä. E-pillereillä pystytään pitämään endometrioosi lievempänä. Lääkärini osasi myös kertoa, että pystyisin pitämään endometrioosia kurissa vähentämällä sokeria ja hiilareita.

Tiedän, että oon todella onnekas siinä ettei mun oireeni ole niin pahoja kuin osalla. Esimerkiksi näyttelijä Lena Dunham joutui keskeyttämään ohjelman kuvaukset endometrioosin takia. Pystyn kuitenkin elämään normaalisti. Oon myös lukenut kymmenien naisten tarinoita, miten heitä ei oteta tosissaan eikä apua löydy oikein mistään. Tämä on mun mielestä tosi kurjaa.

Haluun tällä mun postauksella kertoa mun tarinani, koska tiedän, että vaikka tautia sairastaa tilastojen mukaan vain 10% naisista, niin se on melko yleinen. Kenenkään ei kuuluisi kärsiä kuukautisista tai antaa niiden haitata elämää. Jos näin kuitenkin on, niin suosittelen menemään osaavalle lääkärille tutkimuksiin. Oon itse, hieman typeränä, pitänyt tätä jotenkin ”nolona” tai ”kiusallisena” ja jollain tapaa hävennyt, sitä, kun oon joutunut selittelemään endometrioosia jollekkin. Asian ei pitäisi olla näin, vaan tästä pitäisi puhua ihan kenelle tahansa. Mulla on onneksi joukko ihania ihmisiä ympärilläni, joilta saan tukea tähän. – J

Sorry guys, no translation this time. xx – J

2 thoughts on “ENDOMETRIOOSI

  1. Mulla on myös aina ollut todella kivuliaat menkat ja ennen epillereiden aloittamista oksentelin ja jouduin lähtemään koulusta jörkyttävien vatsakipujen takia. Toistaiseksi multa ei oo löydetty endometrioosiopesäkkeitä, mutta silti takaraivossa välillä jyskyttää että mitä jos, koska kivut on välillä todella kovia. Tosi hyvä, että tästä asiasta uskalletaan puhua nykyään enemmän, hesarissakin oli äskeittäin juttu kovista kuukautiskivuista ja olisi tärkeää, että esimerkiksi työpaikoilla/kouluilla tiedostettaisiin, että jollain voi yksinkertaisesti olla niin kovat kivut joskus , että ei pysty muuta kuin vain maata sikiöasennossa. Itekki uskallan nykyään puhua avoimemmin tästä ja huomasin lukiossa, että jollain tytöllä oli ihan samoja kokemuksia.

    Tykkää

  2. Toi on ihan kamalaa… mullakin muutama tuttu jotka juuri oksentelevat kuukautisten aikaan. Ja se on kyllä kurjaa, että vieläkin vähätellään kuukautiskipuja :/ kiitos Niina kun tulit kommentoimaan ❤

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s