APUA LUKU-URAKKAAN…

luku

Nyt tarvitsisin teiltä lukijoilta apua. Tänään alkoi virallisesti lukuloma ja ylppärit häämöttää jo kuukauden päässä. 12 vuotta oon istunut koulunpenkillä, mutta missään vaiheessa mä en ole löytänyt sitä juuri mulle sopivaa lukutapaa. Mulla on tässä keväällä nyt kirjotettavana keskipitkä ruotsi, maantieto, pitkä englanti ja tietysti äidinkielen esseekoe. Eniten tarvisin nyt apua siihen, että miten te jotka ootte jo kirjottaneet ruotsin, luitte esimerkiksi kielioppia? Haluaisin saada parannettua ylioppilaskirjotuksissa juurikin sitä kielioppiosiota. Kaikki vinkit ja muistisäännöt otetaan vastaan! 

luku2

Oon tehnyt itelleni lukusuunnitelman ja yritän parhaani mukaan sitä noudattaa vaikka se saattaa näyttääkin hieman hullulta ulkopuolisen silmään… lukusuunnitelmaan oon pistänyt mukaan myös työvuorot ja muut pakolliset menot. Tsemppiä kaikille muille abeille, kohta tää on jo ohi! – J 

19 thoughts on “APUA LUKU-URAKKAAN…

 1. Moikka! Kirjoitin itse ruotsista E. Kursseissa arvosanani vaihtelivat 7-9 ja täytyy myöntää että sanajärjestykset ja taivutukset oli mulla ainakin ihan sekaisin vielä kuukautta ennen kirjoituksia. Istuin jokapäivä tunteja kirjastossa ja kävin koko ruotsin kieliopin läpi alle kuukaudessa. Opiskelin kaiken, helpoimmatkin asiat uudestaan. Se että kävin kielioppia läpi tuotti todella paljon tulosta sillä esseenkin pisteet oli kertaus kurssilla seiskan luokkaa ja pitkästäkin esseestä napsahti huikeat pisteet sitten ytl ältä. Eli mun vinkki on että kannattaa kärsivällisesti kirjoittaa muistiin panoja, pieniäkin juttuja ja käydä koko homma alusta alkaen läpi! Tsemppiä!

  Tykkää

 2. Mä kirjoitin syksyllä ruotsista E:n, joka jäi parin pisteen päähän L:stä. Kielioppia luin ihan kirjasta ja paras keino olikin musta vanhojen yo-vihkojen tekeminen. Aina kun tulee kohta jota ei osaa, kannattaa tarkastaa miten se menee, ylppäreissä kiertää nimittäin tosi paljon samantyyppiset kielioppimonivalinnat. Ei kannata kuitenkaan mun mielestä ottaa liikaa stressiä kieliopista, koska itse kielioppitehtävässä ei ole kyseessä isot pisteet:) Toki kielioppi vaikuttaa tosi paljon aineeseen! Aineessa kannattaa mun mielestä pelata sanajärjestyksellä, koska se on ruotsissa niin tärkee. Sanajärjestys ja verbit kannattaa mun mielestä opetella parhaiten:) Tsemppiä!

  Tykkää

 3. Itse kirjoitin myös ruotsin syksyllä. En ole kielissä kovinkaan vahva ja kielioppiasiat oli kummasti kadonneet muistista(:D…), joten kertasin myös koko kieliopin. Luin kaikki asiat kirjasta ja tein tiivistelmiä. Kun asiat oli kerrattu, keskityin yovihkojen monivalintarakenteisiin ja tein niitä ajatuksella ja mietin miksi juuri se vaihtoehto tulee siihen ja miksi muut eivät käy. Myös ruotsin epäsäännöllisiä verbejä kertasin, sillä etenkin oikeinkirjoitus oli vähän unohtunut 😊 Tsemppiä luku-urakkaan!

  Tykkää

 4. Hirveesti tsemppiä Janina! Se kaikki on ohi yllättävän nopeasti 😊 Mä en suoraan sanottuna tiiä mitä noiden lukuvinkkien osalta sanoisin – paitsi kompata ylempiä kommentoijia – kun tuntuu että koko ylppärit meni jossain ihme pimennossa (:D), mut halusin siitä huolimatta tulla heittämään iiisot tsempit yo-rutistukseen 😊

  Tykkää

 5. oho mitä sekoilen! reaaleihin suosittelemaan tekemään käsitekarttoja, samoin kuin kaikkiin esseihin. kirjoituksissa tein aina käsitekartta-suunnitelman ennen kirjoittamisen aloittamista, selkeyttää tosi paljon ajatuksia ja saa sellaisen pohjan siihen:-) tein käsitekarttoja paljon myös lukuvaiheessa.

  Tykkää

 6. Moikka! Yleisesti suosittelen menemään kirjastoon lukemaan. Ihan vain siitä syystä että siellä opiskeleminen on monesti hurjasti tehokkaampaa, kuin se että lukisi kotona. Voi tuntua hölmötä koska "kyl mä nyt kotona voin lukee", muistan itse ajatelleeni ihan samalla tavalla. Mutta kirjastossa kun sinulla ei ole muuta kuin se kirja, luet sitä pakostakin kunnei ole muuta tekemistä. Silloin ei myöskään tule turhanpäiväisiä pausseja lukemiseen mitä monesti kotona tulee, kun käy tsekkaamassa jääkaapin sisällön kymmenettä kertaa tai alkaa siivoamaan jo kuurattua huushollia. Muuten toivotan paljon tsemppiä lukemisiin ja kirjoituksiin! Lohdutuksen sanasena voi kuitenkin sanoa ettei niillä kirjoituksilla ole mitään väliä kunhan pääset jatko-opiskelemaan sinne minne haluat 😊

  Tykkää

 7. Noni hyvä tietää, että en oo ihan kauheen myöhässä. Alotin just ihan ruotsi1-kirjasta ja opettelen ihan perusjuttuja huolella 😊 kiitos Beata vinkeistä!

  Tykkää

 8. Menipä sulla hyvin! Kiitos vinkeistä Emma ja tsemppiä sullekkin kevään ylppäreihin :>

  Tykkää

 9. Kiitos tsempeistä ja vinkeistä Netta! Mulla on kans vähän päässyt unholaan noi kielioppisäännöt jne..:D

  Tykkää

 10. Kiitos paljon Sofi! 😊 Fiilaan kyl tota pimentojuttuu, ei oo mitään muistikuvaa syksyn ylppäreistä 😃

  Tykkää

 11. Otin sun neuvon käyttöön ja tänään alotin tekemään käsitekarttaa ja se kyllä autto oppimista, kiitos vinkistä Siiri, olinkin ihan unohtanut käsitekartan 😃

  Tykkää

 12. Oon kyllä huomannut, että kirjasto toimii mulla lukupaikkana paremmin kuin koti. Kirjastossa on vaan pakko tehdä töitä, kun kotona saatan aloittaa siivouksen tai tuijotella vaan 10min kaapin opea ajatuksissani 😃 Tota on kyllä monelta kuullut, ettei tuloksilla ole kauheasti väliä, mutta haluun silti antaa kaikkeni tän kevään ylppäreihin 😊 Kiitos vinkeistä!

  Tykkää

 13. Vau! Jokuhan on heränny oikeen hyvällä fiiliksellä tänään, kun piti näinkin nätisti tulla sanomaan 😊 ihanaa päivänjatkoa sulle!

  Tykkää

 14. Miten painontarkkailu mahtaa liittyä yo-kirjoituksiin valmistautumiseen, onko siitä nykyään oma osionsa kokeissa? Vinkki kysyjälle vielä, että kysymyksen perään kuuluu laittaa kysymysmerkki. Toki jos älykkyys on samaa tasoa kuin kommentti, voi tuo oikeinkirjoitus olla hivenen haastavaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s